neděle 23. března 2008

Akcie rostou, komodity klesaji




Zdá se, že se věci vrací k relativnímu normálu. Akcie začaly pozvolna stoupat po injekci 200 miliard dolarů od FEDu pro banky. Trochu to odnesly akcie utilit, které vesměs klesaly. Taká producenti základních surovin, trpěli na vybírání zisků z přeprodaných trhů. Dobře na tom není ani ropa, která se po překonání 111USD za barel, vrací na lidštější hodnoty. (Investoři začali shrabovat zisky z komodit a vrhají je na slaboučké akcie, na akcie, jejíž ceny jsou na hladinách o kterým se nám dlouho snilo)



Pražská burza velmi příznivě nárustem reagovala na fakt, že v pátek se daly peníze roztáčet právě a jen v Praze.

Situace na PSE, devizových trzích v na Velký pátek:




sobota 8. března 2008

CITY, JPMorgan vlny na burze a páky

Je to posledních pár měsíců docela stranda. Někdo /třeba JPMorgan/ sníží hodnocení například CITIBANK. Všichni začnou panikařit, nebo jen realizovat krátkodobé zisky. Nadšenci co mají nakoupeno na páku jsou z toho v troubě. Pokles sebou strhne Evropu, ČR i Asii. Chvíli je klid, příjemný růst a pak přijdou údaje o nezaměstnanosti nebo prodeji nových domů v USA a medvídek je tu zase :)

Jěště větší sranda je, když obdrží margin call firma, kterou držíte v portfoliu. To je teprve jízda. :) Firma má margin call v milionech USD, vy jen pár korun, ale musíte dodat peníze, nebo prodat akcie (když peníze taky páčíte pákou), což je nepříjemné :(
 
Počítadlo.cz