sobota 28. února 2009

Nano vyjíždí



Skoro se mi podařilo zapomenout, že na čtvrtek bylo naplánovano představení vozidla Tata NANO před uvedením do prodeje. Připomněl mi to až pohled na včerejší statistiky přístupů - 119 lidí hledajících "Tata NANO" přišlo jen ze SEZNAMu. Původně se plánoval prodej už v říjnu 2008, ale díky problémům s vlastníky půdy nakonec TATA postavil další novou továrnu jinde a prodávat začne s půl ročním zpožděním - v březnu.

Tata Nano to be launched on March 23
Tata Nano all set for grand launch
Události uplynulého týdne ve světě aut
Tata Motors to wheel out Nano on March 23
TATA NANO - Vergl z Indie
Hybrid.cz - Tata NANO

Od 23. března auto už za 45 tisíc korun ..."již za necelé čtyři roky by se měl světový rekordman dostat i na evropský trh." Fíha, to ho sem potáhne nějaké děcko na špagáťe? Zcela vážně, první generace nejspíš nemá šanci uspět při konfrontaci s evropskými bezpečnostními normami. Vývoj další generace bude chvíli trvat, stejně jako testování, schvalování, nasmlouvání FIAT autosalonů. Pokud toužíte vidět auta od TATY, zejeďte si do Komárna nebo ještě kousek dál do Maďarska. Vozidla TATA jsou u nás

Mimochodem TTM vyplácí asi 10% dividend ročně. ve čtvrtek bylo na jeho kurzu krásně vidět, že se hřeje v přízni médií a investorů.

Zlatý paradox

V dubnu 2008 byl dolar za 16Kč, unce zlata stála asi 925US. Když se to přepočetlo na koruny, šlo asi o 14800Kč.

V únoru 2009 je dolar za cca. 22Kč, unce zlata stojí přibližně 940USD.
Pokud to pronásobím, dojdu k částce 22680Kč.

Nechce se mi počítat dál, ale velmi zhruba došlo k navýšení hodnoty původní investice o 50%.

Vlastně to není paradox. Je to velmi příjemné počítání, obzvlášť pro ty, co zlato nakoupili levně a včas. Ti co nenakoupili můžou a) průměrovat b) čekat na korekci.

Jestli je čas v krátkém horizontu investovat do zlata nevím, to by možná dokázal určit zastánce technické analýzy Petr Fiala. Pokud jde o dlouhodobý horizont, tak nás zlato přežije, byť bude mnohokrát přetaveno :)


Jak investovat do zlata
Spolehlivá investice? do zlata a bez DPH!
ZLATO investicni jistota i volatilni adrenalin

neděle 22. února 2009

Peníze leží na cestě, jen je zvednout

Jak vydělat, přijít k penězům nebo rovnou zbohatnout? Tuto otázku řeší nejeden z nás.

Poměrně známé jsou tyto možnosti:

a)zaměstnání (hlavní, vedlejší, brigáda, drobné služby) - prodáváme svou práci
b)podnikání - přeměna myšlenek na fungující obchodní model
c)pasivní příjmy (dividendy, pronájem nemovitostí ...)
d)příležitostné výdělky (prodej v aukcích ...)

Máte na vybranou, jestli budete každé ráno brzo vstávat, zamíříte do rachoty ... a na konci měsíce si odnesete jakýsi peníz, nebo jestli se vrhnete do velmi nejistých vod vlastního podnikání, budete makat od nevidím do nevidím a pokud neuděláte nějakou zásadní chybu, tak se časem dokážete solidně zaplatit.

Pasivní příjem můžete budovat jako student, zaměstnanec i podnikatel. Stejně tak příležitostné výdělky jsou téměř pro každého (kdo čte tento text, je velmi blízko tomu, aby získal nějaké peníze navíc). Pojďme si je ukázat.

1) Nejlepším způsobem, jak získat zákazníka je osobní doporučení. V době Internetu jej lze realizovat prostřednictvím web stránek. Nemusíte znát 100 lidí, kteří využijí přeposlání zboží z USA. Můžete znát jeden fantastický e-shop v USA, napsat o něm článek, ve kterém zmíníte SHIPITO. Článek si přečte 5000 lidí a 250 se třeba stane zákazníky doporučované služby. Peníze získáte díky affiliate marketingu PODNIKATELE.

2) Aby se business web nebo portál o pasivním příjmu dostal na místo, odkud na něj přijde nadějný zákazník - musí její správce zařídit jednu z nejdůležitějších SEO činností - zajištění (zpětných) odkazů na stránku. Zpětné odkazy pracně zajišťuje sám, koupí si jejich vznik u specialistů, nebo třeba uspořádá SOUTĚŽ
.

3) Znáte pár lidí, kteří nejsou pojištění? Nebo ještě líp, znáte někoho, kdo by rád investoval větší peníze? - JAK VYDĚLAT NA DOPORUČENÍ

4) Jste umělecky založená osoba? Máte kvalitní fotografie a chcete je dát světu k dispozici? Get $500 for 500 pictures on Pixmac!

Další souvislosti:

Chcete dostat $100???

Nahraj 500 fotek a dostaneš 500 USD
7 způsobů, jak rychle vydělat peníze
7 způsobů jak vydělávat pomocí Vašeho blogu
První krok na cestě k miliónu je internet
Deník milonáře

čtvrtek 19. února 2009

středa 18. února 2009

Tento znáte?

Skoro jsem se rozesmál při pohledu na banner a rudou záři nad Wall Street.
Něco na tom ale bude. Kdo drží v tomto okamžiku cash, tak je kong. Může levně kupovat a velmi brzo se může smát. Optimismus mne neopouští. Doufám, že ve středu odpoledne opět přiběhnou první nesmělí býčči.

pondělí 16. února 2009

Mladá krev

Těší mne noví návštěvníci. Potěšte se mnou, stojí to za to.

Jan Zelinka - interested in happy future:
Jak si vytvořit finanční nezávislost?, Best cars on the net , News from luxury world . Od registrace v síti Amway a prvního obchodu na FOREXu je k Bugatti Veyron daleko. Podstatné je, že člověk najde motivaci, směr.

Pavel Jakubec -karikatury, co musíš vidět!

Martin K - Takkto.sk
Petr Stříbrný - od maturity ke Kubě
Tomáš Vrána - OnlineVideo.cz, 23D, Incubator2

Jan Klícha

"Pro nové, nezapomínej na staré", tak nějak to bylo v té písničce? Brzy bude odhalení tajných zdrojů návštěvnosti blogu! Již teď všem blogerům i službám děkuji.

Pricina krize?

Tak je to definitivní. Sázku na růst na oblíbené WFC jsem prohrál. Pořád jí věřím, ale rychlý růst a kurz 19 se v pátek 13. nekolal.

ERSTE klesá, TELE klesá ...PX, BUX klesá, dolar a euro vůči koruně posilují. Co když celá ta krize má stejnou příčinu i řešení?
Jestřábi přišli o peníze a chtějí je vydělat zpět. Vytahají je z roztřesených malých investorů, ze státních kas i z kapes méně zdatných kolegů.

Pokud je koruna je nejslabší za tři roky..., tak to mimo jiné znamená, že za balík EUR či dolarů dostanu větší balík akcií ČEZ, UNIPETROL, KB ...(obyvlášť když i jejich kurz klesl). Zkusím se vžít do kůže jestřába. Mám-li už teď pořádný balík českých akcií, tak ho prodám. Spustím drobnou vlnu automatických či nucených prodejů, srazím celý index. V idelálním případě paralelně prodávám směšnou lokální měnu. Dva tři dny a za svůj balík dolarů dostanu ještě více akcií v jakési srandovní CECE zemičce. Pěkná představa :)

souvislost - Svět se bude ještě trápit, krize poleví nejdřív za půl roku

čtvrtek 12. února 2009

patek 13 - medved nebo byk?

Začínám trochu pochybovat o své sázce na WFC. Dneska ještě klesá. Na druhou stranu je patrná naděje na růst, takže zítra uvidíme.



výběr lehce pozitivních zpráv:
Američané se v lednu překvapivě vrátili do obchodů za nákupy

"Kupuj akcie, když je nikdo nechce" / BIG EXPERT - akcie: týden od 9. 2. 2009 Docela překvapuje, že u takové zprávy nehoří flame a vášnivé hanění všech, co mají něco společného s finančními trhy. Se zprávou se ztotožňuju - raději kupovat ČEZ za 690 než za 800. (za 120 nebo kolik stál před pár roky už asi nebude k mání)

RTP: Číňané koupí část Rio Tinto (RTP). Číňani vědí co je dobré. V tomto případě je dobré plout se žlutou záplavou. Hýsek má nakoupené, u nás v rodině držíme BHP Biliton. RTP jsme jen platonicky zkoumali - Rio Tinto, RTP

úterý 10. února 2009

dolu nahoru

A je to tu zas.
Fed schválil bilion dolarů na úvěry pro domácnosti a malé firmy, USA mají nový plán na podporu ekonomiky, vytvoří „špatnou banku“, Senát USA schválil stimulační plán za 838 miliard dolarů

.... a jestřábi sráží kurzy akcií dolů. Zbavují se jich, aby zítra odpoledne mohli nakupovat a v pátek realizovat další zisky. Takové WFC je dnes 10.2. za 16.44 a v pátek 13.2 si vsadím na kurz 19 a více.

pondělí 9. února 2009

Obnovitelna energie je stale vice IN

Pro zajištění energetické bezpečnosti, snižování emisí skleníkových plynů vlády podporují alternativní zdroje energie. Firmy malinké i ty největší chtějí z koláče rostoucích cen energií a dotovaných výkupů ukousnout.

Na začátku února 2009 se s články o obnovitelné energii roztrhl pytel. Namátkou pro Vás vybírám:
E.ON se bude v Británii učit vyrábět elektřinu z moře
Scotland set to play key role in renewable energy supergrid (North Sea Energy Grid (NSEG))
Danish firm appointed for Greater Gabbard turbine installation (A2SEA,
Scottish and Southern Energy (SSE))
Cedar Tree Island vs, Wind Energy
17 Foot Sea Level Rise Best Fought With Passage of Renewable Energy 401(K) Tax Credit (Renewable Energy Task Force, AVA Solar, Vestas)
Offshore Wind Farms Fall Victim to the Crisis
(E.ON, EWE, Vattenfall, Innogy, ENOVA Energielagen)
New giant turbines to blow away economic concerns (E.ON, Winwind, Vestas)
Advance International puts some wind into renewable energy sales (Baltship)

neděle 8. února 2009

Od uklizecky k FORTUNE 500

Výběr z oblíbených blogů, aneb bohatství hledá každý jinde.

Uklízečky všech úřadů spojte se! - Uklizečka vydělává na byt 7 roků, řediteli ČEZu stačí 26hodin. Opravdu bychom se v krizi obešli bez přeplacených vrcholových managerů?

Jak jsou ti bankéři chytří. Zkrachovali, ale zaplatili jsme to my
Jsou bankéři chytřejší jak my? Obstáli v krizi?

Dalsi lyzovacka v Utahu spojena s jednanim o milionech. Johnovy realizované myšlenky bezesporu chytré jsou. S minimálními náklady času a peněz rozjíždí jeden výdělečný projekt za druhým. Všímají si ho i pánové z "klubu FORTUNE 500". Velmi mne zajímá, jak vyřeší dilema NEZÁVISLOST (na cizím kapitálu, rozhodování) vs možnost EXPLOZIVNÍ EXPANZE SHIPITA se získáním zcela nových zkušeností.

Být bohatý 20 - Jak investovat ve špatných časech - poslední dostupný díl seriálu končí velmi zajímavou myšlenkou: "...podstatná není ani tak krize kolem, ale v nás samotných."

Miliardu liber ze státní pomoci chce skotská banka vydat na bonusy - to není krize, to je CRAZY :)

Jak nahradit špatné finanční zvyky dobrými. - dobrá otázka s naznačením cesty.

PS:
Koukám na aktuální FORTUNE 500, proklikávám a nacházím inspirativní mapku 25 Most Profitable.

pátek 6. února 2009

Zeleny notebook

Víte, co mají společného "Dow 8,280.59 +217.52 (2.70%)", stěny v našich kancelářích, (140, 221, 129), notebook pro Afriku a #008F00? No přece zelenou barvu :)

Pokud máte rádi akci, neradi čtete dlouhé články, ukažte, že dokážete darovat 199$

Chcete-li vědět více, čtěte dál.

Iniciativu One Laptop per Child okukuju dlouho, a zrovinka jsem ji mediálně podpořil. Velice mne mrzí, že skončila akce Give One Get One. Tedy toto: Notebook pro Afriku jde na trh. Koupit si jej můžete i vy zní asi takto: Přidejte se k nám, dejte laptop, změňte Svět. Škoda, mohl to být pěkně exotický počítací strojek. Určitě to má ale dobrý důvod (malý zájem?, vyšší náklady?, obrovský zájem? ???)

One Laptop per Child
 
Počítadlo.cz