čtvrtek 14. května 2009

Céčka, v tom je ta léčka?

Významné tickery s C
Pamatujete na skladbu Michala Davida Céčka, sbírá céčka?

Včera nám CITIGROUP (stejně jako většina ostatních akcií) pěkně klesla na cca. 3,5USD. Dnes může začít stoupat nebo půjde dolů někam k MA50 (2,85). Nastal čas na sbírání Cček doportfolia? Záleží na to, co člověk od Cček očekává. Chce jistotu, stabilitu, dobré dividendy? Nebo raději šanci na velmi zajímavé zhodnocení (ale i riziko, že ztratí)?

Zkusím si udělat velmi hrubý souhrn veřejně, zdarma a rychle dostupných informací, faktů a domněnek na jejichž základě se dá udělat rozhodnutí, zda jít s Céčky do spekulace, investice nebo prchat pryč.

Podle valuepro.net má C vnitřní hodnotu 0, není ale nutné mu vždy věřit.
Finance.Yahoo.com má roční cílovku pro C 3,75. MarketWatch: 3 analytici z 15 doporučují kupovat C.

Dojde-li ke srovnání C s konkurencí, nevychází z něho CITI nejlíp podle dividend, P/E ani ROE -> pro jistotu solidních dividend, dobré kupní ceny, návratnosti kapitálu i malé volatility raději asi INVESTOVAT do něčeho jiného. Spekulant to ale v kontextu se zajímavou zprávou z USA může vidět zcela jinak.

Vložíte-li do msn wizarda C a nějaké jeho konkurenty, budou Vás některé parametry a hlavně výsledky lehce nabádat k tomu, aby jste investovali jinam RY/RBS/C.

I člověk nepolíbený TA ani matematikou, může z grafu odhadnout, že pokud bude C klesat, může jít někam ke kurzu 2,85 a naopak za 200 dní bude možná za nějakých 8. Skeptičtější je wizard: 7.37 na konci roku 2010.

Osobně mám pocit "pravidelného" středečního poklesu. Jestli bude C v pátek výš jak dnes? Jsou tyto zprávy pro Vás pozitivní nebo negativní?Ropa pokořila 60USD
Konec poklesu ve třetím čtvrtletí
Pokles dolaru, negativni realitni trh

Že tu stále není odpověď, prognóza? Odpověď musí každý najít sám, koupit ji od CFA analytika, finančního poradce či dobrého brokera.

Dává-li broker radu kupujte, může to znamenat:
a) má dobré informace, anylýzy a jeho firma i ostatní budou masivně kupovat
b) jeho investiční společnost se potřebuje těchto akcií bavit (dát černého Petra jiným)
Ad a) blahopřeju Ad b) nic není nemožné :)

Pokud máte sebelepší odhad, stále Vám chybí aktuální informace o chování majoritních vlastníků a finančních jestřábů. Rozhodnou-li se ve velkém měřítku kupovat nebo prodávat, vezou ostatní sebou.

Žádné komentáře:

 
Počítadlo.cz