sobota 15. prosince 2007

Největší firmy světa roku 2007

Forbes sestavuje žebříček největších firem světa. Velikost firmy sama o sobě není žádnou zárukou (že milý ENRONE, PARLAMATE ...), nicméně velké firmy v dobách zlých dokážou udržet zisky a jsou klidným přístavem pro investory. Mají kouzelnou vlastnost, že jejich kurzy rostou i v dobách největších krizí. Naopak při boomu celých trhů, velké firmy na krátký čas ztrácí - investoři vybírají část zisku a vrhají je do rizikovějších (a snad i výnosnějších) vod. Další kouzelnou vlastností je hlad a rozpínavost velkých firem. Rostou, expandují, kupují konkurenty, likvidují protivníky ukusují další další koláče z trhu a když to jde zvětšují svůj monopol. (tedy dělají vše proto, aby maximalizovaly zisk pro všech stránkách)

The Global 2000 .... podle jednotlivých zemí
Global High Performers ... pěkně vytřízení podle oboru podnikání

Jsou období, kdy jak hlásá reklama ING :velikost rozhoduje, a jsou období kdy hraje prim ziskovost kapitálu, rychlost obrátky peněz... tedy období, kdy může být malé pekařství ziskovější jak moloch se 100 000 zaměstnanci.
Je dobré malinko koukat i na poměr OBRAT/ZISK ... mezi 2000 největších firem jsou v tomto ukazateli propastné rozdíly a jsou to rozdíly, které také ovlivňují ziskovost investice do akcií těchto firem.

Náš zástupce v tomto žebříčku má poměrně solidní a uvěřitelní poměr tržby/zisk, ale u některých firem z Hongongu jsem se musel pomalu štípnout jestli dobře vidím. Zisk byl větší jak prodeje-tržby. Možná si to jen špatně překládám, možná firmy zhodnotily volný kapitál jinak a jinde jak v oboru svého podnikání. Nebo použily pro svoje podnikání PÁKU a zadařilo se jim. Další ukazatele jako P/E a EPS už vypadají uvěřitelněji. Rozhodně se podívejte na vlastní oči na prapodivné čísla na konci tabulky z Honkongu/Chiny.


Na závěr pohádky s tvůrčí představivostí nahlédněme, kam až může dobré rozhodnutí o investici těžce vydělaných a ušetřených peněz vésti.

Žádné komentáře:

 
Počítadlo.cz