pondělí 1. března 2010

Jak koupit PUK (neni Prudential jako Prudential)

V mnoha investorsko/spekulantských epizodách hraje velkou roli reakce na zprávy - špatné (firma stahuje x milionů balení léku, výbuch v rafinerii...) či dobré (zajímavá akvizice, spuštění nového zařízení ... .)

K akci (hledání informací a následnému zadání pokynu pro nákup) mne rozhýbala zpráva Prudential kupuje asijskou divizi AIG. Velký nákup jiné firmy většinou vyvolá pokles kurzu (snížení množství volných peněz? obavy o snížení dividend? ...) který je po jistém čase změněn růstem. Když největší pojišťovna přikoupí síť pro obsluhu velmi zajímavého trhu, čekám jen a jen růst :). Momentální krátkodobý pokles (cca 12% za den) nejspíš vygradovaly podobné zprávičky:
Prudential's billions will not pay off AIG's bailout debt.

Obezřetnost (Prudential) má v názvu nečekaně velké množství firem. Když eliminuju hromadu investičních fondů s dlouhými tickery PRUAX, PGNAX, BEARX, PBSMX, PTWAX, PBHAX, PJFAX, které zní jako zaklínadlo z filmu Rumburak, zůstanou mi v podstatě tři firmy.

Prudential Financial, Inc. (investiční fondy) US7443201022, 53,40 USD, úvěrový koeficient BJ 40,00% NYSE:PRU
U Bj se obchoduje na (Berlín (Parket) / Düsseldorf (Parket) / Frankfurt (Parket) / Mnichov (Parket) / Stuttgart (Parket) / XETRA Frankfurt / NYSE)

Prudential plc (pojišťovna) GB0007099541, 9,35 USD, úvěrový koeficient BJ 60,00%, NYSE:PUK. U BJ se dá koupit na burzách (Berlín (Parket) / Düsseldorf (Parket) / Frankfurt (Parket)/ Hamburk (Parket) / Hannover (Parket) /Mnichov (Parket) / XETRA Frankfurt / Londýn (S.E.T.S)/ NASDAQ / SWX Europe )

Prudential Bancorp, Inc. of Pennsylvania (banka) US7443191041 9,17 USD, úvěrový koeficient BJ 0,00% a dá se koupit z burzy NASDAQ / Berlín (Parket) /NYSE NASDAQ:PBIP

Přakvapivě je GB0007099541 u BJ v NASDAQ mezi pinksheet, nechce se mi platit dodatečný příplatek za telefonický pokyn a tak dávám pokyn k nákupu přes XETRA.


Teď jen nezbývá doufat, že
* svých 110 PUK koupím dřív, než odezní panika
* panika odezní
* případná emise nových PUKů nestrhne kurz k jihu
* začne růst
* jsem neomylný jako JH :)

1 komentář:

follow as řekl(a)...

Nic zásadního proti impulzivnímu nákupu, ale je fajn když člověk zadá limitní cenu k nákupu třeba 0,9 aktuálního kurzu :)

 
Počítadlo.cz