pondělí 30. března 2009

Game masters aneb jak podojit hejly

Jindara Z. píše : Medvědi na scéně - je čas na report z trhů dovolím si kousek citovat: "Proto korekce předchozích zisků byla dříve nebo později nevyhnutelná. Otázkou jen bylo, kdy a kdo to tzv. "rozjede""
Velice dobrá otázka. Je ovšem rozdíl mezi akciemi, která začaly klesat a těmi lidmi kteří ten rozjezd způsobili. To že GM a Chrysler možná krachne se ví dlouho. To že některé banky budou potřebovat víc peněz z TARPU a jiné chtějí pomoc vrátit státu, protože jim kazí motivační program pro nejlepší mozky taky není tak katastrofální.

Mám takové tušení, že Game masters hrají nečistou hru. ( No vlastně hrají stále stejně, posílí dobrou náladu, pak nastartují sešup dolů ... a mezi tím pořád dojí malé hráče třeba s pomocí změn pravidel v rozehrané partii)
Jeden konkrétní příklad - jeden z brokerů snížil úvěrování nákupu akcií E.ON ze 70 procent na 0, o tři dny později Citigroup snižují cílovku o 26%. Jedno nepovedené čtvrtletí a páni analytici s risk managery hodí skoro monopolní firmu se zajištěnou budoucností a kapilatizací 51miliard dolarů mezi smetí. (pokud někdo držel na páku E.ON musí pravděpodobně prodat). Několik podobných snížení v jednom týdnu prezentovaných s náležitou pompou v Reuters a máme pěknou lavinu výprodejů.

A vlastně se není čemu divit. Je tu duben a když to nechtělo klesat, muselo se tomu trochu pomoct. Bylo by škoda nevyužít mediální mlhy kolem skorokrachu GM, bank co žadoní další drobné z TARP.

Třeba je ten pocit zcela mylný, a třeba je "na každém šprochu, pravdy trochu" .

Žádné komentáře:

 
Počítadlo.cz