čtvrtek 16. října 2008

Hod do DEPA

Ti znás, kteří ještě nežijí z dividend, nejsou OSVČ a nemají důchod musí aspoň občas chodit do práce :). Dnes jsem se při obědě od kolegů dozvěděl zajímavé věci a zjistil, že mezi námi chodí spousta investičních talentů a ani o tom neví.

Shrnu:
1) většina českých managerů z obav o vliv krize na ČR seškrtala investice a rozvojové projekty -> příštího půl roku budou mít krušné časy prodejci výpočetní techniky ...a vlastně všichni co něco prodávají.

2)Krize nekrize, investice do farmaceutického průmyslu je sázka na jistotu.

3)Možná budeme za rok nebo dva řešit otázku, zda koupit elektroauto od BYD nebo od GM


Ad 1) Nedokážu posoudit zda budou české firmy méně utrácet, neznám relevantní počet šéfů českých firem.

Ad 2) Naprosto souhlasím. Mám čerstvý žážitek z návštěvy lékárny, hlavně z placení :). Tedy je jen otázka jestli chcete trvalý a spolehlivý růst zavedené společnosti - což Vám může zaručit například GILEAD - GILD, nebo dáte přednost výrobci PARALENu případně najdete malého perspektivního tygra v oblasti biotechnologií a výzkumu nových léků.

Ad 3) V ideálním případě bych volil autíčko od GM, prodávané jako OPEL s akumulátorama od BYDu, které mu zajistí dojezd přes 300km na jedno nabití.


Akcionáři očas nakoupí některý titul omylem, spletou si písmenko, zapamatují si špatnou zkratku. Tedy pracuje náhoda či veselé skládání pomyslných slov a zkatek. Podívejme se tedy na nadpis toho článku:

HOD Hori. Beta. NYMEX Cr. Oil Br. Pl (ETF), dnes +10.46%
DO Diamond Offshore Drilling, Inc. dnes cca. +1,6%
DEPO DepoMed, Inc. (P/E:1.77, Return on Average Assets za čtvrtletí: 17.71%, za rok 2007: 73.87%... poměr cena/ zisk je fantastický spolu s takovou návratností.) 45 minut před uzavřením burzy připisuje slušných +22.05% za JEDEN den

Mí kolegový by mohli být klidně i daytradeři. Tři náhodně vybrané tickery a vítězí ten, co je zavedený v oboru na kterém se shodli dva z pěti :)

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Co treba takova jistota jako PFIZER, kde je dividenda 7.5%

follow as řekl(a)...

Nejenom moji spolupracovníci, i John je investiční talent.

PFE je solidní jistota, 7,5% dividendy je skvělé, vlastně nejvyšší v oboru. P/E je nižší jak průměr v oboru, zadluženost je nižší, kapitalizace druhá největší ... viz. 27 vybraných firem ve farmacii.

Pokud necháme práci strojům dá se kouknout na PFIZER přes wizarda , případně srovnat s jinýma tickerama např. se zmíněným GILD nebo malinkou DEPO

Dobrá firma nemusí být vždy dobrá investice. Dobrá a velká firma může být jistota v nejistých dobách :). PFE je i dobrá investice.

Srovnat jednotlivé tickery jdou i zde http://valuepro.net/cgi/valuate.pl
a jako dobrodruh bych dal aspoň 30% volného kapitálu do DEPO, 70% do jistot typu PFE.

follow as řekl(a)...

Novartis lepší zisk i výhled do budoucna

 
Počítadlo.cz