čtvrtek 2. října 2008

USA-CZ-SK krize, pohoda, panika

V USA stále doutná hypoteční krize. Deriváty derivátů z dluhů ztratily hodnotu a ohrozily celý bankovní systém ba celou ekonomiku.

Bushova administrativa má prostředky na zahašení části požáru, souhlas senátu již získala.
Byl to pravděpodobně těžký boj. Shodou okolností jsem na BBC slyšel části proslovů prezidentských kandidátů i toho současného.

Bush "udeřil" senátory na citlivém místě každého Američana - na jejich soukromém důchodovém připojištění

Velmi volně přeloženo:
Dotkne se to vašich penzijních účtů, když nebudeme jednat, budou Vaše penzijní fondy "trpět" a vzpamatovávat se desítky let.

Bohužel má pravdu. Penzijní fondy musí část peněz investovat do aktiv, které přináší vyšší příjmy než je inflace, úrok z půjčených peněz ... a těmi aktivy jsou z části akcie.

Otázka, je jestli Bushovu větu uslyší také sněmovna reprezentantů, zapamatuje si ji a stejným způsobem na ni zapůsobí představa hubené penze.

Naše zemička je za vodou, krize se nás týká jen velmi omezeně. Kalousek: Nestrašte lidi záchrannými scénáři ... souhlas, není důvod k panice.

Kdo panikaří a zbavuje se v současnosti akcií, podílových fondů a dokonce fondů peněžního trhu, je sám proti sobě. Pravděpodobně realizoval ztrátu, nadává na svého investičního poradce, nechá peníze ležet na nízko úročeném účtu a za nějaký týden nakoupí ty samé papíry dráž. Kdo nepanikaří, kupuje. Na naší burze jsou tituly, které vynášejí pravidelně 10 procent ročně. Není důvod se jich zbavovat, je příležitost za ten samý peníz nakoupit více těchto cenných papírů ... a mít 10 procent dividendu každý rok.

Šetřit, panikařit či populisticky jednat, začala vláda na Slovensku - otvorila druhý pilier douchodkového poistenia. Rozumněj umožnila občanům vystoupit z komerčních důchodových připojištění.
Otvorenie druhého piliera je pre vládny Smer prioritou
Poslanci schválili otvorenie druhého piliera


Skutočný dôvod na otvorenie druhého piliera

Muňko: Druhý pilier sa bude musieť otvoriť


Na závěr jen připomenu: TEĎ mají penzijní pojišťovny, investiční fondy i drobní investoři skvělou šanci nakoupit velmi levně dobré aktiva. Buffet nakupuje, co Vy?

Žádné komentáře:

 
Počítadlo.cz