středa 17. prosince 2008

Zachraň svoje aerolinky!

Johna na cestě kolem Světa znovu začalo bavit cestovat letadlem. Jo, jo první třída (nejenom American Airlines) může být velmi příjemná. Taky jsem se před Vánoci malinko proletěl, ale s nízkonákladovou společností SKYEUROPE. Vlastně jsme spolu zachraňovali letecký průmysl :)))

Cena ropy srazila v minulém roce do kolen několik aerolinií, teď kurz hraje leteckým společnostem do karet trochu lépe. Ovšem nemají vyhráno. Z koláče ukusuje strach z recese, obavy z teroristickým útoků i větší využívání telekonferenční techniky.

Letadla spotřebovávají více či méně efektivně neobnovitelné zdroje a kazí vzduch. Ale co naplat, jakmile je stanovený letový řád, letadla létají dokud nedojde ke zrušení linky či krachu letecké společnosti. V dobách hubených se hledají způsoby jak ušetřit a získat dodatečné příjmy. Zavádí se palivové příplatky, ruší bezplatné občerstvení... vymýšlejí se akce jak zvýšit obsazenost letadel .... různé společnosti na to jdou různě.


Zpátky k zachraňování.
První způsob jsme již nastínili:
a) trochu si užít, dopřát si pohodlí a nechat leteckou společnost vydělat hodně na jednom sedadle
b) podívat se do Světa, uskromnit se ... a zvýšit obsazenost letu

Druhý způsob je o kapánek náročnější:
Necháte se najmout jako krizový manager, zmrazíte nebo raději snížíte platy, preventivně zvednete fluktuaci, ... zkrátka budete boxovat za lepší zisk.

A ten třetí, ten je pro Berkshire Hathaway, Longstock Financial Group a jiné štiky:
koupíte řídící podíl v letecké společnosti, dosadíte "svoje" lidi a osocháte společnost k obrazu svému - zachráníte, nebo zakroutíte krkem :)

Jestli se Vám ale žádná společnost zachraňovat nechce, můžete vydělat na růstu či poklesu jejich akcií. Je to ovšem jízda na pekelném stroji.


Poslouchat u přemýšlení o leteckých společnostech můžete ... airtrafic

PS:vzpomínám na první let za velkou louži se společností SABENA. Cesta v červnu proběhla OK, návrat v listopadu po krachu obstarával Swissair - vlastník poloviny akcií SABENY :)))



--
Aerolinie čelí prudkému růstu cen ropy airways.cz 8.6.2008
Krach Sabeny - najväčšia tragédia belgickej ekonomiky slobodka.org 12.11.2001
Kurzy některých leteckých společností na finance.google.com
Animace trajektorií letadel nad USA
Hustota dopravy nad USA
Časové snímky - polohy letadel na mapě
Air traffic as seen by the FAA.

Žádné komentáře:

 
Počítadlo.cz