pátek 5. září 2008

5 pricin ztraty pri koupi akcii na paku

Zkušení nebo riskující investoři mohou znásobit sílu svého kapitálu nákupem cenných papírů na páku. V čase rostoucího trhu, nebo vyberou-li obzvlášť dobrý titul vydělají více, než by vydělali svým kapitálem. V časech medvěda, přináší páka rizika a často i nucenou realizaci ztrát.

O část zisku Vás zcela určitě připraví fakt, že cizí kapitál je třeba zaplatit. Úrok platíte při růstu i poklesu. V ideálním případě nevyužíváte páku na maximum, máte tedy velkou rezervu pro případ poklesu. Investoři se zpravidla vyznačují určitou chamtivostí a proto se snaží z páky vytáhnout maximum. V tom případě, ale zvyšují svoje riziko ztráty. Nebezpečí pro vaše peníze číhá o bodě, kdy hodnota Vašich investic klesne příliš. V tom okamžiku se vygeneruje Margin Call. S ním je spojený poplatek a hlavně nutnost dodat další peníze na účet u brokera. Pokud máte koupeno na páku, je možné, že nemáte volný kapitál, který přisypete na účet - v tom případě musíte uzavírat pozice, často i se ztrátou. Pokud peníze nedodáte, broker některou Vaši pozici uzavře, a za tu špinavou práci si nechá dobře zaplatit cca. 20x více než kolik zaplatíte za Margin Call.

Podívejme se jaká rizika ve formě špatných zpráv a ekonomických ukazatelů na pákaře číhají.:

1) Informace o zaměstnanosti v USA
2) Míra spotřebitelské důvěry
3) Změny úrokových měr
4) Válečné konfikty
5) Hurikány, bouře

Tento výčet důvodů (spouštěčů) pro pokles akciových trhů není kompletní, ale může ilustrovat mechanismus vzniku ztráty u pákařů, případně dát návod jak se proti některým zprávám "pojistit".

Ekonomické a makroekonomické ukazatele se zveřejňují podle předem daného kalendáře. Profesionální investoři zpravidla před zveřejněním důležitých údajů realizují zisky, nabídka převyšuje poptávku, nervozita stroupá, kurzy pěkně klesají. Profi investoři po panickém poklesu kurzů levně nakoupí. Pákař by měl minimálně o termínech zveřejňování těchto údajů tušit, aby ho margin call nenačapal nepřipraveného. V lepším případě sladí svůj krok se silnými investory. (nedrží dlouhé pozice během zveřejňování údajů o nezaměstananosti, spotřebitelské důvěře, indexu neprodaných domů apod.).

Špatné zprávy mohou být pro některé investory pracující s leverage být signálem k otevření pozic s pákou. Válečný konflikt, nebo hurikán celkem spolehlivě zvednou ceny ropy, kurzy ropných společností. Ale pokud drží na páku technologické akcie, je třeba pozice uzavřít dříve, než se propadnou do ztráty.

Začínající pákaři by kromně dobrého obchodního plánu, pevných nervů měli mít k dispozici ekonomický kalandář s vyznačením zveřejňování důležitých ukazatelů. Pokud páku využíváte do krajnosti, je dobré sledovat dění kolem sebe, minimálně tak, že zaregistrujete vážné ohrožení kapitálu a včas uzavřete (nebo otevřete :) pozice.

Žádné komentáře:

 
Počítadlo.cz