pondělí 20. července 2009

Ropné dilema

Před polovinou července 2009 se ropa plácala malinko nad 60USD za barel. Rostly i akcie a vyvstalo dilema, kterou ropnou společnost (při)koupit.

Prvním kritériem byla kapilalizace - alespoň 3 miliardy dolarů. To splnilo cca. 18 společností - uvedu tickery: EPD, SWN, CEO, OXY, TLM, SNP, APC, RRC, NBL, EOG, COG, NFX, HK, STR, UPL, DNR, PXP a CHK.

Druhým kritériem byla možnost nákupu na páku. Tímto kritériem prošly Questar Corp. (STR), Chesapeake Energy Corporation (CHK), EOG Resources, Inc. (EOG), Anadarko Petroleum Corp. (APC), Occidental Petroleum Corporati (OXY).

Třetím kritériem byla zajímavá vnitřní hodnota a nízké P/E. Do finále postoupilo Anadarko a Occidental Petroleum.

U APC byla nižší P/E, u OXY byla vnitřní hodnota vyšší než aktuální kurz. Naopak APC slibovalo potenciální zisk 28procent při dosažení 2/3 ročního maxima (moje oblíbená bulharská konstanta :) proti 17procentům u OXY.

APC nepřišlo do zvěřince kvůli relativně vysokému P/E (jak je nad 5, tak se mi do toho moc nechce), OXY naprosto neznám. Kdo tedy vyhrál? Která společnost rozšířila portfolio? SUNoco a UNIPETROL :). Oba tituly, protože byly zralé k lehkému naředění (po naředění -10 a -3procenta) a dají se brát na páku. SUN jelikož má líbivé malinké P/E. UNIPETROL díky negativním zprávám o výpadu zisku kvůli odstávce etylénové jednotky i psychologicky nižším poplatkům za nákup. (Popravdě řečeno čtyři nákupy UNI po 15k Kč v přijdou dráže než jeden nákup na NYSE nebo NASDAQ při srovnatelném objemu). Trochu jsem litoval, když APC rostlo a SUN spíše klesal, ale vzpomněl jsem na maxima v roce 2008 a přešlo to :)

Žádné komentáře:

 
Počítadlo.cz