úterý 28. července 2009

TXT trading

Konečně inspirace: komentář Investora Hýska "Burzovní profesionálové opakují stejný blábol stále dokola."
k tradersko/technickým úvahám na investicniweb.cz.

Soukromá osoba má svobodu být investorem, který předvídá vývoj a nakupuje v okamžiku kdy jiné subjekty (přetlačení pákaři, tradeři, "provozovatelé skalpingu", oběti špatných zpráv z televize, novin a hospody) opouštějí loď. Např. oblíbená Telefonica měla na jaře 2009 kurz cca 370Kč - pevní investoři s jasnou představou budoucnosti kupovali, tradeři a rozklepaní prodávali.

Trochu vlastní zkušenosti s povzdechem "K čemu jsou znalosti a dobrá predikce, když člověk podlehne pokušení a začne u části portfolia s tradingem" (No zkrátka je čas od času fajn vědět, že dnes jsem realizoval zisk X, včera Y :)

Nedávno jsem velmi levně koupil Textron s úmyslem držet ho dloooooho( zajímavé produkty, OPRAVDU VELCÍ zákazníci, lukrativní business, podhodnocená akcie). Po chvíli jsem ho ale prodal se ziskem asi 7%. Dnes narostl o 17%. (několik doporučení na investičních webech...) Pokud bych počkal, měl bych výrazně větší zisk, pokud bych vydržel plánovanou dobu byl by ještě větší a nemusel bych řešit daně.

Co tím chci říct? Soukromá osoba se může rozhodnout jestli zvolí trading nebo investování.

Profi obchodníci jsou většinou nuceni k tradingu:
a) šéfy
b) provizním / odměňovacím systémem
c) panikou klientů při jakémkoliv poklesu
(luxus moudrého investorského přístupu má asi málokterý)

Klienti většinou asi neradi nesou ztrátu byť je nerealizovaná - proto broker nastaví stop loss třeba 5%, případně realizují malé zisky a čekají na pokles kurzu - v podstatě jde o uzamykání zisku. Bohužel časté obchodování výzazně zvyšuje režijní náklady, které spolknou třeba polovinu zisku. V případě, že člověk rozumně investuje tak se režijní náklady pohybují pod 10%.

Osobně mne trochu znepokojuje titul, který byl 15% v plusu a klesne k -10%. Vydržím/ředím a po vrácení dále držím nebo podlehnu,shrábnu malý zisk a lituju uniklé šance :)

Žádné komentáře:

 
Počítadlo.cz