neděle 6. července 2008

Jak odhadnout vyvoj ceny ropy (a vydelat na tom)

Tuto otázku řeší profesionální i amatérští investoři poslední rok snad daleko častěji než jindy. Ropa hýbá světem i našimi peněženkami.

Investor, který nemá možnost kupovat drahá data není zcela ztracen. V temných zákoutích internetu snad nalezne pomoc.
S minimální znalostí angličtiny, nebo jen slovníkem najdeme kouzelné slovní spojení "CRUDE OIL PRICE". Toto slovní spojení je třeba prohnat přes Google, Clusty. Yahoo ... zkrátka Váš oblíbený search engine. Pokud se Vám zdají výsledky nepřehledné, můžete si pomoct faktem, že USA spotřebují kolem 25procent celosvětové spotřeby ropy. Navíc v USA mají federální nebo strátní organizace téměř na všecho, energie nevyjímaje.

Po několika nezdařilých pokusech, kdy jsem se dostal na stránky obsahující "jen" graf s futures na některý druh ropy, graf vztahu cena ropy / dolar apod. jsem objevil POKLAD. Tím pokladem jsou stránky Energy Information Administration - EIA - Official Energy Statistics from the U.S. Government

Na stránkách EIA můžena například najít: cenu benzínu a nafty v USA, krátkodobý energetický výhled, Weekly Supply Estimates, statistické výkazy jako Weekly Petroleum Status Report, International Petroleum Monthly (IPM) EIA jako informační zdroj je velmi rozsáhlý. Možná ale dáte přednost managerskému podávání informací. V tom případě můžeta např. vyzkoušet Bloomberg, Oil-Price.net WTRG Economics a další.

Chcete-li ropu prozkoumeti blíže, pomůže Wiki - Petroleum

Nějak jsem odběhl od slíbeného rozuzlení. Jak odhadnout cenu ropy - v tom Vám pomůže asi nejvíce krátkodobý energetický výhled . Bohužel v roce 2008 "nezafungoval" pokles ceny ropy na jaře. Ropa jen stoupá a stoupá. Kdo si dokáže dobře odpovědět na otázku, zda bude letos ropa stoupat nezadržitelně nad 150 dolarů za barel, nebo naopak alespoň krátkodobě zavítá někam pod 100 USD za barel, ten může vydělat. Tedy pokud svůj odhad podpoří příslušnou akcí (nákumem ETF, futures, akcií ...)

Osobně si myslím, že je ropa a ropné společnosti jsou na velké bublině, která nutně musí "upustit" něco ze svého objemu. Otázka je, kdy dojde k odklonu velkých investorů od nezdravě masivního investování do komodit a ropy obzvlášť. Na druhou stranu, v ropě se točí nepředstavitelné peníze a ropné společnosti (a jejich) akcionáři se dělí o obrovské zisky.

Je zcela na rozhodnutí každého z nás, zda budě něco činit sám, osloví makléře, investičního poradce ... nebo v klidu počká až utichne bouře z hypotečních problémů. Na Vašem rozhodnutí a dobré úvaze závisí to jestli vyděláte, proděláte, (nebo nic neztratíte ani nezískáte).

Žádné komentáře:

 
Počítadlo.cz