pondělí 19. ledna 2009

Reinvestice, DRIP a 2x3 tipy pro Vas

Ladislav Konečný, zastánce Buffetologie na svých stránkách http://nr1a.com/AKCIE nejednou doporučuje "reinvestovat" dividendy do nákupu dalších akcií. Nic není zadarmo. Uspokojený nákup akcií stojí peníze na poplatcích.

Tři typy pro Vás, jak ušetřit na poplatcích při (re)investicích.

1) Kupovat aktiva, které mají nízké "režijní" náklady.
2) Akumulovat peníze z dividend, dokud nedosáhnou vhodného objemu.
3) Využívat DRIP

Modelová situace: mám na účtu (u Brokera) 1145Kč z dividend.

ad 1a) koupím české akcie - poplatek za obchod mne bude stát necelých 5Kč
ad 1b) k uzavřené koncesinonářské smlouvě - k nákupu podílových fondů uzavřu smlouvu o stanovení vstupního poplatku, případně využiju speciální nabídku brokera - místo běžných 3,5procenta za nákup podílových listů se dostanu třeba na 0,5procenta.
ad 2)Pohybuje-li se poplatek za obchodování na evropských burzách kolem 10eur, nebudu evropské akcie nakupovat za 100 EUR, 250EUR, ale spíše za 1000EUR ... tedy chvíli počkám než se mi na účtu shromáždí potřebný balík.
ad 3) Že je člověk akcionářem, neznamená jen to, že držíte virtuální či dokonce papírové akcie, ale hlavně že máte práva spojená s podílem na majetku společnosti. Můžete mít např. právo na nákup nových emisí akcií za zvýhodněných podmínek, často dokonce bez poplatků (Dividend ReInvest Plan).

Pěkný úvod o tom co je to DRIP přináší pasivny-prijem.sk. Jak ale společnosti, které plán reinvesrování akcií nabízejí NAJÍT ?

1) Jsou to kvalitní společnosti pravidelně vyplácející dividendy - možná je již máte v portfoliu
2) Trochu zagooglujete kolem slova DRIP
3) Použijete některé z níže uvedených odkazů

How a Fool Can Invest in Drips
DRIP Company Directories
Drip Net Fee Free Drips
The DRiP Investing Resource Center -diskuse
The DRiP Investing Resource Cente - odstavec forms se mi zdá nejinspirativnější :)

2 komentáře:

Ladis řekl(a)...

Díky za vzpomínku na tvojí webstránce. Za pár let, az akcie dosáhnou nových historických maxim, i akcie bank Britanie a USA, pak by mohly ceské financní webstránky usporádat ankety : 1) kdo je nejvestí ceský guru na akcie, 2) kdo je ceský Warren Buffett. No a jestli ty nebo já nebo Gladis a nevim kdo jeste dosáhne pak treba jen 10. místo, bude to taky dobré, vzdyt se to muze za 10 let zlepsit.
Taky by jsi se ty mel vyhnouti investici do bezcharakterních ceských firem a kupovat jen ty 3 nejvetsí ceské firmy : CEZ, Telefonica, KB a zádné jiné akcie. Namísto toho hledej radeji poklady mezi velkými firmami z indexu DAX, FTSE, IBEX, Dow Jones.
Jakmile prestane banka HSBC za nekolik týdnu vydávat mladé akcie, myslim, ze kvuli dividendám by se mely drzet dlouhodobe, aspon 30 let nonstop pres vsechny velké krachy a velké boomy akcie :
Telefonica, Iberdrola, BSCH, BBVA, . ,
BAC, C nebo WFC, GE, PFE, . ,
BP, R.D.Shell, HSBC, Barclays.

Money řekl(a)...

Děkuji za návštěvu, skvělý komentář a investiční tipy.

Pokud jde o ankety 1)guru 2) nejschopnější investor ...
Já už své favority mám, co ale televizní divák?

Ono se asi těžko dostane pozvání do komerční TV nebo investorského magazínu ... co ale vlastní videa na YouTube.com


Třeba pilovat mediální obraz :).

 
Počítadlo.cz