pátek 8. května 2009

shares evolution aneb bear poo

Jan Hýsek poodkrývá úspěchy části portfolia po šesti měsících držení. Chci se taky trochu pochlubit (nebo postěžovat sám na sebe a jednu ztrátovou firmu?). Momentálně na účtu u BJ držím akcie 16 společností a jeden podílový fond.

Začnu ze zeleného konce - 3 letos nejůspěšnější pozice:
GENL EL. CO. DL -,06   US3696041033 32,32%
APOLLO INVESTMENT COR. US03761U1060 37,91%
AAA Auto Group N.V. NL0006033375 37,23%

Mohl tu být CAR s nárustem kolem 900%. Teď už vím, že návrat k 200 denním průměru je dobré opravdu chvíli počkat (nenechat se opít malým ziskem), zn. trpělivost růže přináší. Pardon Válka růže přináší - Textron jsem prodal se ziskem, ale 200procent (které by to mohlo být dnes) to zdaleka nebylo.

Pokud člověk pracuje s akciemi, riziko mu není cizí tak se občas stane, že šlápne trochu vedle a část kapitálu na několik let zmrazí nebo totálně zlikviduje. Jedno mé medvědí lejno se jmenuje Earth Biofuels, Inc. Mám slabost pro alternativní zdroje energie, snižování závislosti na fosilních palivech, bionaftu, benzín s etanolem a doufal jsem, že najdu svůj turn around. Našel jsem akcii, která po propadu kurzu z nějakých 2,5 na 0.25 propadla ještě nepředstavitelně níže, na míň než 0.001. Což je skoro na chlup přesně -100%.


Termín "medvědí lejno ®" představuje obecně jakoukoli akcii vůči svému okolí nejmědvěďovatější. Zároveň lehce naznačuje pocity akcionáře, který neměl nastavený stopp loss, nebo doufal v jiný (rychlejší) vývoj situace u ztrátových titulů.


Evoluce tickeru díky poklesu kurzů vypadala nějak takto EBOF -> EBOF.OB -> EBOF.PK.

Průměrná návratnost aktiv je kolem -300%. To ale dobře placenému managementu (roční platy: Mr. Dennis G. McLaughlin $500000, Mr. Darren L. Miles $353400, Mr. Christopher Chambers $190000) nebrání, aby neztrácel energii přejmenováním na Evolution Fuels. Situace se zdá téměř beznadějná. Vidím ale nějaké světla...
a)Prezident Obama tlačí na snižování energetické závislosti USA ( mohlo by se lépe dařit výrobcům bionafty )
b)Zakladatelé firmy postupně přikupují desítky milionů akcií (doufám, že mají představu o tom, kdy ty miliony akcií budou mít nějakou hodnotu ... minimálně jsou chlapci starší než já. A já naštěstí chodím občas pěšky)
c) Willie Nelson postupně naučí svoje fandy z řad šoférů kamionů zastavovat na Willie's Place - Carl's Corner v Texasu

d) BioWillie® se začne lépe prodávat po "okolních pumpách"
e) Vzdělávací (marketingové?) aktivity, obzvlášť www.revolutiongreen.com začnou nést své ovoce

Další EBOF informace:

video * Willie's Place - Carl's Corner Texas
články EBOF *
Wille Nelson To Open Truck Stop Venue
Earth Biofuels Announces Successful Grand Opening of Willie's Place At Carl's Corner Truck Stop
Earth Biofuels Changes Name to Evolution Fuels, Defines New Business Focus
Evolution Fuels, fka Earth Biofuels, Hires New Chief Operating Officer
SEC company information -
EARTH BIOFUELS INC (0001268471)



Chvíli jsem uvažoval o tom, že si koupím
report o EBOF.Report stojí 49.99USD. Pokud zaplatím poplatek za koupi pinksheetové akcie 15.95 tak mi zbývá 34.04USD ... za to můžu mít 85100akcií. Pokud se kurz vyšplhá na JEDEN cent, tak bude mít investice 50USD hodnotu 851USD. POkud se někdy dostane na hodnoty z roku 2006 ...
Jedno průměrné pivo za 25Kč nebo 3125 akcií EBOF?

Pikantní zajívé a ztřeštěné. Raději koupím pár dalších kousků. Horší už to nebude.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Pěkný článek. Držím pěsti i nadále a ať Vám portfolio vzkvétá.

follow as řekl(a)...

Děkuji za inspiraci

Pavel Vondruška řekl(a)...

Nevim, jestli se da jeste verit na nejaky obrat v pripade Earth Biofuels - jejich CEO Dennis McLaughlin vlastni radu podobnych firem (http://investing.businessweek.com/businessweek/research/stocks/people/person.asp?personId=21907557&ric=AOOR.PK&previousCapId=20672439&previousTitle=Earth%20Biofuels%2C%20Inc.), ktere snad vsechny maji stejnou historii, stejne sidlo a vsechny se nyni obchoduji kolem tech $0.0002.

Jinak samozrejme verim, ze rada tehle malych firmicek, ktere se obchoduji temer za $0, muze byt pri velmi peclivem vyberu vybornou investici, ale chce to asi opravdu poradne hledat, protoze jich bude v pomeru velmi malo.

Pavel Vondruška řekl(a)...

Znovu ten link - Dennis McLaughlin

follow as řekl(a)...

Pavle, děkuji za odkaz (velice zajímavý článek i informační služby) i upozornění na pana Dennise. Udělal jsem několik drahých chyb :(. Příliš velký risk, významná část portfolia :(, neprověřený management - u tak malých firem je to asi velmi důležité, neutekl jsem zároveň s posledními investičními fondy (přece jenom si firmu víc hlídají když v ní mají třeba 20 procent a neutekl jsem ani když je přestal analyticky pokrývat iredchip ... DOKONCE MI VOLALI - bohužel jsem měl vypnuté zvonění a pořád jsem doufal.... Teď už zase doufám :) .

Honzo psaním tohoto kousku jsem si udělal radost a mám radost že se někomu líbil. Trochu mne inspirovala i úvaha jestli hraju na burze ruletu nebo to myslím vážně (Je investování na burze zábava, ruleta a nebo vážná věc? ... mám to asi tak na půl :)

 
Počítadlo.cz