pátek 6. března 2009

NEJ firma

Jak se dnes pozná NEJlepší firma? Má největší tržní kapitalizaci, obrat či raději zisk? Nejbohatšího vlastníka? Nejvíce roste? Je nejlepším zaměstnavatelem? Podnikaká eticky s malou CO2 stopou?

Forbes pravidelně přináší žebříčky nejvetších firem světa, či nejbohatších lidí. Pokud se nemýlím, byla CITI někdy v roce 2007 největší bankovní skupinou na světě. Dnes je na pokraji znárodnění. Pokud má firma účet naditý hotovostí, vykazuje zisk a malé dluhy je to skvělé. Přesto asi není velikost firmy vyjádřená v penězích nejlepší měřítko při hledání NEJ firmy.

HEWIT sestavuje po celém světě řebříčky jako Nejlepší zaměstnavatelé České republiky 2008. Atraktivita zaměstnavatele, spokojenost zaměstnanců.... co naplat, pro Čecha je nejdůležitější PLAT : 50 NEJLÉPE PLATÍCÍCH FIREM Kde si hýčkají své zaměstnance nejvyššími platy. Že je CISCO nejlépe platící zaměstnavatel v ČR je informace zajímavá, akcionáře ale asi moc netěší. Lidi jsou drazí, náklady na ně snižují zisk. Takže nejlepší zaměstnavatel ani nejvíce platící zaměstnavatel automaticky neznamenají NEJ firmu.

Velice dobrou charakteristiku NEJ firmy našel JOHN : Nejrychleji rostouci firmy. Pokud firma ROSTE i v čase krize, roste trvale několik roků po sobě a má potenciál k dalšímu růstu, tak je to pro mnoho lidí NEJ.

Doufám, že brzo bude některá z firem skupiny EAST BIZ také v žebříčku INC.com. PodnikanivUSA.com je zdrojem inspirace nejenom pro podnikatele. Pokud chce jít člověk na budování NEJ firmy trochu vědečtěji, pomůže mu www.jak-vydelat.cz, nebo zkusí třeba
INC How-To Guides: Editor's Picks

Jak se pozná NEJ firma nevím. Každý z nás, za různým účelem vidí jinou NEJ firmu.

Jaká je podle Vás nejlepší firma?

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Pěkný článek. Případ Citi je v skutku neskutečný. Z 50 USD až na 1 USD. Jedna z nej bank na světě...

follow as řekl(a)...

Honzo děkuji. Jaká je TEĎ tvoje NEJ firma ( např. v portfoliu, s NEJ lepší důvěryhodností, NEJ drahší značkou .... ) .... zkrátka TVOJE NEJ firma?

Unknown řekl(a)...

To je těžké hodnocení. Jde o to, podle čeho to člověk hodnotí.

Já mám hodně vysoko v ČR: ČEZ

V zahraničí: E.on, Siemens, Exxon Mobil, Google

 
Počítadlo.cz